Tорта с лимон и кафе

ТРУДНОСТ
1H50m

Рецепта за деликатен лимонов сладкиш, допълнен с вкусния аромат на кафе.
Съставки
За тестото
  • 250 г пресято брашно
  • 125 г меко масло
  • 1 литър вода
За яйчения крем
  • 50 г кафе на зърна Qualità Oro
  • 8 жълтъка
  • 100 г захар
  • 50 г царевично нишесте
  • 1 л мляко
За лимонения топинг
  • 4 пресни жълти лимона, 150 г захар, 4 жълтъка, 50 г масло, 1 ванилия
за украсата
  • 1 стрък прясна лимонена вербена
Приготвяне
Сместа

Започнете, като замесите брашното и мекото масло с ръка. Добавете водата постепенно, докато получите еднородна смес. Оформете тестото на топка и след това го разстелете на плота. Прехвърлете в кръгла форма с диаметър около 30 см или във формички за тарталети. Печете на 180 °С в продължение на 30 – 40 минути до златистокафяво.

Яйченият крем

Разбийте жълтъците със захарта в купа за 4 минути, докато сместа побелее. Добавете царевичното нишесте. Сипете зърната Qualità Oro в метален гевгир и ги потопете в съд с мляко, където да врят на тих огън в продължение на 5 минути. Извадете зърната кафе, изсипете горещото мляко в сместа и разбъркайте. Кипнете цялата смес отново за 3 – 4 минути, като разбърквате и внимавате течността да не прелее.

Лимоновият топинг

С блендер разбийте лимоните, нарязани на парчета (включително кората и сока), със захар, масло, жълтъците и ванилията до постигане на гладка консистенция. Сварете сместа в продължение на 10 минути, за да премахнете горчивия вкус. След това претрийте сместа през китайска цедка. Добавете маслото. Охладете и приберете в хладилника.

Поднасяне

Равномерно покрийте основата на тортата с кафеения крем и завършете с лимоновия топинг. Гарнирайте с лимонова кора и няколко листенца вербена.

Метод

За тестото

Започнете, като замесите брашното и мекото масло с ръка. Добавете водата постепенно, докато получите еднородна смес. Оформете тестото на топка и след това го разстелете на плота. Прехвърлете в кръгла форма с диаметър около 30 см или във формички за тарталети. Печете на 180 °С в продължение на 30 – 40 минути до златистокафяво.

За яйчения крем

Разбийте жълтъците със захарта в купа за 4 минути, докато сместа побелее. Добавете царевичното нишесте. Сипете зърната Qualità Oro в метален гевгир и ги потопете в съд с мляко, където да врят на тих огън в продължение на 5 минути. Извадете зърната кафе, изсипете горещото мляко в сместа и разбъркайте. Кипнете цялата смес отново за 3 – 4 минути, като разбърквате и внимавате течността да не прелее.

 

За лимонения топинг

С блендер разбийте лимоните, нарязани на парчета (включително кората и сока), със захар, масло, жълтъците и ванилията до постигане на гладка консистенция. Сварете сместа в продължение на 10 минути, за да премахнете горчивия вкус. След това претрийте сместа през китайска цедка. Добавете маслото. Охладете и приберете в хладилника.

 

 

Поднасяне

Равномерно покрийте основата на тортата с кафеения крем и завършете с лимоновия топинг. Гарнирайте с лимонова кора и няколко листенца вербена.

 

 

Идеалното кафе за тази рецепта

Qualità Oro

Сладък и ароматен

Qualità Oro е първият бленд кафе на Lavazza. Пуснато на пазара през 1956 г., то се е предавало от баща на син в продължение на повече от 60 години. Истинско кафе за познавачи – за тези, които ежедневно обичат да се наслаждават на качествата на фината смес.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ

Предложения за вечеря: нека тези рецепти ви вдъхновят!

MAGAZINE 15m
Кекс Панетоне с кафе и яйчен пунш

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 3H
Tарталети с кафе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 15m
Еспресо Мартини

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 1H 20m
Кекс с ечемик

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 2H
Яйца, гъби и кафе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 3H
Талиатели с кафе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 40m
Кафеен чийзкейк с медено желе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 10H
Хляб от Корасанска пшеница Kamut® с кафе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 15m
Гранита с кафе и крем с рикота

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 2H
Шоколадови фунийки с кафе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА