Ризото с бульон с кафе

ТРУДНОСТ
2H

За съблазнителна закуска намажете кафеено масло върху филия.
Съставки
За бульона
  • 100 г кафе на зърна Qualità Oro
  • 1 морков
  • 1 стебло от целина
  • 1/2 бял лук
  • 3 литра вода
За пюрето
  • 300 г замразен грах
  • 1 глава шалот
  • 50 мл течна сметана, сол, черен пипер и зехтин
За кафееното масло
  • 30 г мляно кафе Qualità Oro
  • 250 г леко солено масло
  • 320 г ориз Arborio
  • 1 шепа пресни листа от босилек или магданоз
Метод
СТЪПКИТЕ

Започнете с подготовката на студения бульон: обелете и нарежете на кубчета лука, моркова и целината, натрошете зърната Qualità Oro и ги поставете в тенджера с вода. Кипнете водата и намалете котлона. Оставете да ври на слаб огън около 1 час. Сварете замразения грах за 4 минути във вряща подсолена вода. Отцедете го и го оставете настрана, като не забравяте да отделите около 60 г за украса. Запържете нарязания лук в тиган със зехтин в продължение на 2 минути, след това го изсипете при граха и смесете със сметаната. Може да добавите черпак вряла вода, ако сместа е твърде гъста. Добавете смляно кафе Qualità Oro към маслото (извадете го от хладилника да омекне за 3 часа) и разбъркайте на ръка, докато сместа стане гладка и еднородна. Охладете и приберете в хладилника. В тенджера запечете ориза без вода или мазнина, като разбърквате непрекъснато. Когато оризът стане прозрачен, намалете котлона и варете, като добавяте от бульона черпак по черпак, позволявайки на ориза да го поеме. Повтаряйте тази процедура около 18 минути. Оризът трябва да бъде добре сварен и пухкав, след като поеме бульона. Когато е готов, добавете 4 с.л. кафеено масло и няколко капки зехтин. За по-кремообразна текстура можете да добавите маскарпоне.

ПОДНАСЯНЕ

Изсипете топлата грахова смес в тенджера, след което добавете ризотото. За завършек добавете сварения грах и украсете с листа босилек или магданоз.

Метод

Започнете с подготовката на студения бульон: обелете и нарежете на кубчета лука, моркова и целината, натрошете зърната Qualità Oro и ги поставете в тенджера с вода. Кипнете водата и намалете котлона. Оставете да ври на слаб огън около 1 час. 

 

Сварете замразения грах за 4 минути във вряща подсолена вода.

Отцедете го и го оставете настрана, като не забравяте да отделите около 60 г за украса.

 

Запържете нарязания лук в тиган със зехтин в продължение на 2 минути, след това го изсипете при граха и смесете със сметаната. Може да добавите черпак вряла вода, ако сместа е твърде гъста.

 

Добавете смляно кафе Qualità Oro към маслото (извадете го от хладилника да омекне за 3 часа) и разбъркайте на ръка, докато сместа стане гладка и еднородна. Охладете и приберете в хладилника.

 

 

В тенджера запечете ориза без вода или мазнина, като разбърквате непрекъснато. Когато оризът стане прозрачен, намалете котлона и варете, като добавяте от бульона черпак по черпак, позволявайки на ориза да го поеме

 

Повтаряйте тази процедура около 18 минути. Оризът трябва да бъде добре сварен и пухкав, след като поеме бульона.

Когато е готов, добавете 4 с.л. кафеено масло и няколко капки зехтин.

За по-кремообразна текстура можете да добавите маскарпоне.

 

 

Поднасяне

Изсипете топлата грахова смес в тенджера, след което добавете ризотото. За завършек добавете сварения грах и украсете с листа босилек или магданоз.

 

Идеалното кафе за тази рецепта

Qualità Oro

Сладък и ароматен

Qualità Oro е първият бленд кафе на Lavazza. Пуснато на пазара през 1956 г., то се е предавало от баща на син в продължение на повече от 60 години. Истинско кафе за познавачи – за тези, които ежедневно обичат да се наслаждават на качествата на фината смес.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ

Предложения за вечеря: нека тези рецепти ви вдъхновят!

MAGAZINE 15m
Кекс Панетоне с кафе и яйчен пунш

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 3H
Tарталети с кафе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 15m
Еспресо Мартини

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 1H 20m
Кекс с ечемик

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 2H
Яйца, гъби и кафе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 3H
Талиатели с кафе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 40m
Кафеен чийзкейк с медено желе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 10H
Хляб от Корасанска пшеница Kamut® с кафе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 15m
Гранита с кафе и крем с рикота

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 2H
Шоколадови фунийки с кафе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА