Донът

ТРУДНОСТ
1H1m

Класически донът с допълнителен интензивен вкус на кафе. Традиционен италиански десерт, идеален за сутрешна или следобедна закуска.
Съставки
ЗА ТЕСТОТО
  • 200 г брашно тип 00
  • 200 г бадемово брашно
  • 100 г брашно от нахут
  • 250 г масло
  • 300 г захар
  • 250 мл кафеен екстракт
  • 5 яйца
  • 16 г мая
  • 3 г сол на кристали
ЗА КРЕМА ГАНАШ
  • 150 мл кафе
  • 100 г сметана
  • 75 г захар
  • 4 жълтъка
  • 700 г шоколад „Джандуя“
Приготвяне

Вземете голяма купа, смесете захарта и яйцата и бъркайте, докато получите пухкава, лека смес. Пригответе кафето и докато чакате екстракцията, пресейте брашната и маята. Така тестото ще бъде още по-леко и пухкаво. Добавете брашната към сместа от яйца, прибавете прясно свареното кафе и фъстъчено масло, като разбърквате с миксер на ниска скорост. Когато сместа изглежда мека и гладка, я изсипете в предварително намазана с мазнина форма с диаметър 24 см. Преди печене не забравяйте да поръсите повърхността на тестото с едрите кристали сол. Печете на 170 °C в продължение на 40 минути.

приготвяне на ганаш

Направете едно кафе и докато го чакате да изстине, нарежете шоколада „Джандуя“ на малки парченца. Сложете жълтъците и захарта в купа и разбъркайте с тел за бъркане до получаването на хомогенна смес. В същото време сварете сметаната в тенджера. Когато заври, прибавете разбитите със захарта жълтъци. Заради яйцата е важно да бъркате постоянно с миксера на ниска скорост, без да допускате сместа да заври. Ако това се случи, възможно е крайният резултат да бъде омлет! Кремът е готов, когато започне да покрива лъжицата. Спрете котлона и добавете шоколада към сместа, разбъркайте, докато се стопи напълно. След това залейте сладкиша с ганаша, докато се покрие напълно.

Метод

ЗА ТЕСТОТО

Вземете голяма купа, смесете захарта и яйцата и бъркайте, докато получите пухкава, лека смес.

Пригответе кафето и докато чакате екстракцията, пресейте брашната и маята. Така тестото ще бъде още по-леко и пухкаво. Добавете брашната към сместа от яйца, прибавете прясно свареното кафе и фъстъчено масло, като разбърквате с миксер на ниска скорост. Когато сместа изглежда мека и гладка, я изсипете в предварително намазана с мазнина форма с диаметър 24 см. Преди печене не забравяйте да поръсите повърхността на тестото с едрите кристали сол. Печете на 170 °C в продължение на 40 минути.

 

ЗА КРЕМА ГАНАШ

Направете едно кафе и докато го чакате да изстине, нарежете шоколада „Джандуя“ на малки парченца. Сложете жълтъците и захарта в купа и разбъркайте с тел за бъркане до получаването на хомогенна смес. В същото време сварете сметаната в тенджера. Когато заври, прибавете разбитите със захарта жълтъци. Заради яйцата е важно да бъркате постоянно с миксера на ниска скорост, без да допускате сместа да заври. Ако това се случи, възможно е крайният резултат да бъде омлет!

Кремът е готов, когато започне да покрива лъжицата. Спрете котлона и добавете шоколада към сместа, разбъркайте, докато се стопи напълно. След това залейте сладкиша с ганаша, докато се покрие напълно.

 

 

 

Идеалното кафе за тази рецепта

Intenso

Интензивен, плътен, завършен

Арабиката от Централна и Южна Америка и Робустата от Африка и Азия носят аромата на Ориента, създаващ еспресо с плътен, дързък вкус, пикантни нюанси и траен послевкус. Убедителен интензитет.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ

Предложения за вечеря: нека тези рецепти ви вдъхновят!

MAGAZINE 15m
Кекс Панетоне с кафе и яйчен пунш

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 3H
Tарталети с кафе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 15m
Еспресо Мартини

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 1H 20m
Кекс с ечемик

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 2H
Яйца, гъби и кафе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 3H
Талиатели с кафе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 40m
Кафеен чийзкейк с медено желе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 10H
Хляб от Корасанска пшеница Kamut® с кафе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 15m
Гранита с кафе и крем с рикота

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 2H
Шоколадови фунийки с кафе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА