Кафето може да се смели фино, средно или едро, като от това зависи степента му на пропускливост на вода. Степента на смилане променя скоростта на екстракция и с това и крайните сетивни характеристики на напитката в чашата.
Публикувано на 25 юли 17
Кафето може да се смели фино, средно или едро, като от това зависи степента му на пропускливост на вода. Степента на смилане променя скоростта на екстракция и с това и крайните сетивни характеристики на напитката в чашата.
За да се постигне скоростта на екстракция, типична за този метод на приготвяне, блендовете за еспресо са много фино смлени, като така водата успява да улови максимално количество аромат за няколко секунди.
Правилната едрина на смилане за еспресо е постигната, когато 25 мл кафе се приготвя за 25 секунди от 7 грама смляно кафе при налягане на парата от 9 бара.
Средно смленият бленд е най-подходящ за кафеварка, докато американското кафе, приготвено в кафемашина с филтър, известно като преса за кафе или френска преса, изисква грубо смляно кафе, което да може да поеме водата за времето, необходимо за екстракция и да предаде аромата си.