• Принтирайте
  • Направете отметка

ГЕНОМЪТ НА КАФЕТО

Изцяло италианско изследване

През последните години производството на кафе е изправено пред нови предизвикателства.

Изменението на климата се отразява на отглеждането на кафе в различни части на света, точно когато търсенето се увеличава. Да научим повече за растението се превръща в ключов фактор за осигуряване на достатъчно количество с високо качество и в бъдеще чрез устойчиви методи.

В този сценарий, Lavazza и Illy работиха заедно, за да подкрепят проект за последователността на генома на кафе арабика.

Изследването е проведено от университетите в Падуа и Триест и от Istituto di Genomica Applicata на Удине, координирана от професор Джорджо Graziosi на DNA Analytica Srl, отделяне на университета в Триест.

A 100% италиански проект, този комплекс проучване разглежда генома на растителни организми, произведени чрез кръстосване на два различни вида, които правят реконструкцията на двойки на подобен, но не са идентични гени още по-трудно.

Това стана възможно с помощта на иновативна хибридна стратегия комбиниране на традиционното директно секвениране с клонинг на базата на секвениране, всяка от които съдържа отделни геномни сегменти, получени чрез Бактериална изкуствена хромозома (BAC) техника.


Изследването е проведено в пет фази.

Изследването е проведено в пет фази.

В първата фаза, BAC библиотека е създадена, на геномен архив от над 175 000 клона. Във втората фаза, физическата последователността на ДНК на BACs се анализира, докато в третата фаза физическата последователност на цялата геномна ДНК.

Четвъртият етап включва компютърната реконструкцията на последователностите и в крайната, пета фаза участват анотацията и идентифицирането на кодифицирани гени.

По този начин е възможно да се декодира генетичната база на този вид кафе, който представлява 70% от световното производство. Получените резултати, организирани систематично, са били предоставени за възможни селскостопански и промишлени приложения, отговарящи на необходимостта от увеличаване на производството, непрекъснато подобряване на качеството и увеличаване на биологичното разнообразие за смекчаване на неблагоприятните последици от глобалното затопляне.

Изследването дава възможност да се определи произхода на растението и да се определят точно гените, които придават устойчивост на заболявания или инфекции, както и на зреещите времена за плодовете, размер на растението и адаптирането към трудни условия. Съдържанието на кофеин, дебелината и разтворимостта на клетъчните стени, което, от своя страна, се отразява на добива на напитката от смляното кафе, са всички аспекти, пряко или непряко под контрола на гените. Следователно добрите познания за генетиката на растението е много важна предпоставка за получаване на висококачествен продукт.

През септември 2014 г. в Колумбия, докладът беше представен на 25-тата Международната конференция за Кафе науката, организирана от Асоциация за науките и информация относно кафето(ASIC).