• Принтирайте
  • Направете отметка

ПЪТЯТ НА КАЧЕСТВЕНОТО КАФЕ ДО ЧАШАТА

Зърно по зърно, трансформацията към кафе Lavazza

Oтделът за Изследвания и разработки контролира цялата производствена верига, започвайки с избора на метода за събиране на реколтата.

 

Закупуването на суровината се следи от експерти от Отдела, които прилагат строги стандарти за качеството на всеки вид кафе и оценяват неговите характеристики, преди закупуването на необходимите за производство партиди: Kафето Lavazza е сертифицирано от първото до последното зърно

Днес процесите за оптичен подбор и каталогизирането на източниците кафе се извършват директно в страните, отглеждащи кафе: всеки сорт се продава според определени критерии за качество и цена. Нашите експерти избират кафето, което ще купят в съответствие със стандартите, прилагани за смесите Lavazza

 

От пристигането в завода, всеки етап от процеса - обработка, съхранение, дозиране на смесите и печене - се управлява от централизирана компютърна система

 

Смесването, изпичането и смилането са в основата на процеса на производство: тези основни фази правят кафето уникалнo, а това са етапите, в които нашите експерти се намесват по-често, за да наблюдават целия процес.

Създаването на смесите кафе, фино зададени от Отдела, се контролира от експерти на Lavazza, компютърната система и група дегустатори, които вземат проби от всяка смес, за да се гарантира същия резултат и вкус за всяка смес, всяка година.

 

Пекарните са конвекторни машини, които правят процеса на печене с горещ въздух по-равномерен и деликатен и гарантират правилното ниво на печене за всяка комбинация. Пилотната система за печене има кратък тестов цикъл, изпичащ малко количество кафе, преди да стартира производство в пълен мащаб.

Процесът на смилане, който се различава в зависимост от предназначението на всяка комбинация (еспресо, мока или кафе за филтър), също се управлява автоматично от компютърните системи и се контролира от Отдела.

 

След това смляното кафе се съхранява в силози с контролирана атмосфера, за да се предпази от оксиданти (светлина, кислород, температура и влажност) и бързо се изпраща до етапа на опаковане. Формите на опаковките и използваните материали са от съществено значение, за да се гарантира оптималното запазване на смесите, и Отделът непрекъснато проучва по-ефективни решения.

 

Методът за декофеинизация на Lavazza също е в резултат от работата на този отдел. Заводът Позили прилага иновативен процес на свръхкритично обработване с CO2, което има естествено селективно действие върху зърната, като оптимизира техните органолептични свойства. При специални условия на налягане и температура (свръхкритично състояние, по средата между течност и газ), въглеродният диоксид има увеличена способност да се свързва селективно с кофеина, като го извлича, без да вреди на ароматните съставки на кафето.

 

Последният етап от производствения процес е, разбира се, е извличането: когато продуктът се трансформира в един миг на удоволствие, на който да се насладите и да споделите, като страстта на Lavazza постига първоначалната си цел. С новите машини за еспресо и курсове за баристи, предлагани от Центъра за обучение, сега също можем да "изградим" тази фаза, като така гарантираме качеството на еспресото Lavazza до последната глътка.