• Принтирайте
  • Направете отметка

СЕНЕГАЛ

Свещеното кафе на Amadou Bamba

СЕНЕГАЛ- Свещеното кафе на Amadou Bamba СЕНЕГАЛ Свещеното кафе на Amadou Bamba




В модерна страна като Сенегал, кафето има дълга традиция: дори днес, кафето Туба може да бъде намерено навсякъде. Тази кафе рецепта е усъвършенствана в края на 19 век от Sheikh Amadou Bamba, духовният, харизматичен лидер на суфите Murid, за които се казва, че са въвели кафето в страната.

Кафето Туба е овкусено с карамфил и Африканска чушка (Guinea pepper): това му придава силно ароматен вкус и според неговия създател то има лечебни свойства. Историческото и политическо значение на Bamba означава, че кафето му се превърнало в символ на идентичност и принадлежност към африканската общност. Ето защо Туба е популярно най-вече сред сенегалците.

Кафето Туба се пие във всички тангана, крайградски улични кафенета, където можете да намерите идеален пример за местната улична кухня: семпло обзаведени с пейки и големи маси, те също сервират храна и са винаги заети по всяко време на деня. Западняците предпочитат филтрирано кафе във френски стил или разтворимо кафе, на което може да се насладят в един от малкото все още останали колониални барове, като известния Safari Bar в Сейнт Луис.

SENEGAL - The recipes РЕЦЕПТИ

Café Touba - Senegalese coffee with spices

Ingredients for the blend:

  • For every 100 g (3.5 oz) of Robusta coffee beans, still green:
  • 10 g (0.35 oz) of jarr (pepper grains, Xylopia aethiopica)
  • 10 g (0.35 oz) of cloves (optional)

For the infusion:

  • 4 tablespoons of coffee blended with the spices
  • 800 ml (28 oz) of water
  • Sugar to taste





Preparation
Toast the coffee beans in a metallic pannikin with the pepper grains, and the cloves if desired. Once they turn a nice, evenly dark colour, allow them to cool and grind them in a mortar or a coffee grinder. Bring the water to the boil, and in the meantime prepare four spoonfuls of the coffee-spice blend in a gauze filter and arrange it atop a jug. When the water has boiled, pour it gently over the filter and let it drip through completely. Repeat two or three times, adding a lot of sugar between one pouring and the next, and serve your coffee very hot.


Sandwiches or pain chargé - Baguette stuffed with Senegalese chicken

Ingredients:

  • 1 chicken breast, cubed
  • 1 garlic clove
  • 1/2 stock cube, crumbled
  • ½ teaspoon of pepper
  • 1 hot pepper (optional)
  • Peanut oil
  • 1 baguette
  • Mayonnaise or butter (optional)

For the sauce:

  • 3 tomatoes
  • 1 onion
  • 1 tablespoon Dijon mustard
  • ½ lemon, squeezed
  • Salt

Preparation
Season the chicken cubes with the pepper, diced garlic and hot pepper, and crumbled stock cube. Mix well and let the mixture set for a bit. In the meantime, prepare the sauce with the tomatoes, seeded and cubed, combine with chopped onion and flavour with the mustard and lemon juice. Heat the peanut oil in the pan, and when very hot, brown the chicken. Then slice the baguette in half, spread with butter or mayonnaise, stuff with the sautéed chicken, top with the tomato sauce, and serve with a hot cup of coffee.