• Принтирайте
  • Направете отметка

ЛИВАН

Всички кафета на света в един град- Бейрут

ЛИВАН - Всички кафета на света в един град- Бейрут ЛИВАН Всички кафета на света в един град- Бейрут



В космополитният, вече със западна култура, град Бейрут, кафето се сервира по всеки възможен начин: от традиционна бедуинска смес до турско с подправки, или американско кафе, еспресо и леко кафе (подходящо за тези, които не могат да понасят кофеин). Далеч от градските райони, местните традиции преобладават, включително необичайната кафе напитка, получена от печени жълъди или мате, типично южноамериканска настойка, която е внесена от емигрантите, завръщащи се от Бразилия.

Докато в Бейрут, който е бил възстановяван няколко пъти след дълги години на борба, историческите кафенета вече не съществуват (с изключение на Gemmayzeh кафе, място за събиране на творци, интелектуалци и възрастни табла играчи), в Триполи все още можете да намерите някои от най-стария стил кафенета, където хората ще пият турско кафе сред облаци от наргиле дим.

Също така e типично продавачите на кафе по улицата, които предлагат на минувачите турско кафе от цветни преносими кухни, западен стил кафе приготвено от еспресо машини, монтирани върху триколки и колички, или арабско традиционно кафе, сервирано от големи метални кани с вграден нагревателен елемент.

ЛИВАН - Рецептите РЕЦЕПТИ





Бяло кафе

Съставки (за 4 порции):

  • 4 чаени лъжици вода от портокалов цвят
  • 4 чаши изворна вода
  • захар или мед на вкус

Приготвяне
Сложете водата да заври в кана, добавете захар и мед, докато е много гореща и разбъркайте, за да се стопят. Настрани сипете водата от портокалов цвят в чаши и изсипете в подсладена вода. Сервирайте напитката много гореща в края на храненето или вечер преди лягане поради нейните релаксиращи свойства.





Mouhallabieh - вода от портокалов цвят

Съставки (за 4 порции):

1 л (35 унции) пълномаслено мляко

4 супени лъжици от оризово брашно

150 г (5.3 унции) захар

100 г (3.5 унции) натурален шам фъстък от Алепо, нарязани

2 супени лъжици вода от портокалов цвят

Приготвяне
Заврете млякото в метална кана. В отделна купа разтворете оризово брашно в малко студено мляко, след това го добавете към металната кана и го разбъркайте старателно с тел за разбиване. Загрейте, докато сместа започне да се пени и се сгъсти. След това добавете захарта и разбъркайте добре, докато се разтвори напълно. Когато сместа започне да става по-гъста, добавете водата от цвят на портокал и разбъркайте за последен път преди да налеете в чашите. Поръсете със ситно нарязан шамфъстък и сервирайте охладено като десерт.