• Принтирайте
  • Направете отметка

ЙОРДАНИЯ

ЙОРДАНИЯ - бедуини и берачи на кафе.

ЙОРДАНИЯ - бедуините и берачите на кафе ЙОРДАНИЯ Бедуините и берачите на кафе



В миналото, Йордания е друга важна държава, търгуваща с кафе. Кораби пълни с безценно арабика кафе от Йемен използвали йорданското пристанище Акаба, за да акостират. Кафето се разтоварвало в караваните на бедуини, които са пътували към Иран и Ирак. Кафето скоро се превръща в част от йорданската култура и дори днес племената бедуини все още го подготвят по традиционния начин. В пустинята Вади Рум кафето се пие така: печено, горчиво и леко подправено, се попарва в продължение на 6 часа и се вари няколко пъти.

Резултатът е бленд, известен като khamìr, синоним на гостоприемство и богатство, който се предлага на гостите по време на jaho, церемонията по приготвяне на кафе. Церемонията jaha завършва с три глътки, символизираща гостоприемство, добро посрещане и щастие.



В градчета и градове, където хората имат западен подход към живота и работата, кафе почивките са оставени на "кафе момчето", един служител, чиято задача е просто да прави кафето и да забавлява клиенти и мениджъри на компанията. Кафе момчето е експерт във всички видове кафе - арабски, турски или еспресо - и царството му е една стая, оборудвана с малък плот, мивка, шкафове и всичко необходимо, за да изпълнява служебните си задължения.

ЙОРДАНИЯ - рецептите РЕЦЕПТИ




Qahwa sada - бедуинско кафе

Съставки:

200 г (7 унции) зелено кафе

10 г (0,3 унции) зелен кардамон

вода

Приготвяне
Изпечете зелените кафени зърна на среден огън, обръщайки ги постоянно, докато станат тъмно кафяви. Стрийте кафето в дървено хаванче. Сложете 20 чаени лъжици от кафето в кана 1 литър (35 унции) с вряла вода. Сложете каната на печката и нека ври за поне 20 минути на слаб огън. Междувременно, натрошете семената кардамон в хаван и сложете 1 препълнена чаена лъжица кафе арабика в каната, която след това трябва да се напълни с предварително свареното кафе.




Върнете всичко на печката на слаб огън. Довежда се до кипене отново за няколко секунди и се сервира без добавена захар. Дозата на кардамон може да се увеличи до две части кафе към една част кардамон, а времето за запарване може да бъде удължено.


Knafè bl Jibn - Тънки препечени спагети със захарен сироп и сирене

Съставки:

600 г (21 унции) фиде (тънка ориенталско тестено изделие)

50 г (1.7 унции) обезсолено прясно сирене

½ чаша разтопено масло

За сиропа (ater):

3 чаши захар

1 чаша вода

1 чаена лъжица лимонов сок

Приготвяне
Разтопете всички съставки на сиропа заедно в малък тиган. Оставете настрана.
Намазнена с маслото кръгла тава от 20 см (8 "), покрийте с 2 см (0,8 '') дебел слой фиде  и поставете в предварително загрята фурна докато стане златисто кафяво (около 15 минути). Извадете от фурната. Равномерно покрийте сладкиша със сиренето, след това се поставя тънък слой от фидето по повърхността и леко се потупва. Завършете печенето във фурната за още 15 минути и когато десертът е придобил приятен златист цвят, го полейте със захарен сироп. Нарежете го на филийки и го сервирайте горещ.