• Принтирайте
  • Направете отметка

ЕГИПЕТ

Кайро, първата световна столица на кафето

ЕГИПЕТ- Кайро, първата световна столица на кафето. ЕГИПЕТ Кайро, първата световна столица на кафето.



Kонсумацията на кафе в Египет се развива благодарение на братството на суфистките ислямски мистици, които го използват по време на молитвите. Напитката скоро придобива социална и културна роля: от края на 17-ти век, Кайро вече има 643 bayt qahwa, кафенета, които са станали културни центрове и места за събиране.

Дори и днес, пиенето на кафе е важен социален повод за египтяните от всички нива на обществото. В много случаи, кафенето се превръща в нещо като литературен кръг или политически клуб, но спокойната, комфортна атмосфера също го прави идеално място, в което да се прави бизнес, и в действителност много кафенета са на пазари, където търговците се срещат, за да преговарят.
В Египет, както в Сирия, когато поръчате кафе е нужно да кажете също колко захар желаете, защото за приготвянето се използва шербет. Можете да избирате от леко сладък (arriha), средно сладко (mazboot) или много сладко (ziyada): горчивото кафе (sada) е запазено за тъжни случаи като погребални церемонии.

ЕГИПЕТ- рецепти РЕЦЕПТИ




Kahwa bl baharat
- Турско кафе с подправки
Подправена версия на класическото турско кафе типично за град Александрия

Съставки:

  • 2.5 кг (8.8 oz) печено мляно кафе в турски стил
  • 100 г (3.5 oz) зелен прах кардамон
  • 50 г (1.7 oz) индийско орехче на прах
  • 25 г (0.8 oz) карамфил на прах
  • 10 г (0.3 oz) натрошена смола (mastika)
  • 3 чаши вода
  • захар на вкус

Приготвяне:
Пригответе сместа, разбъркайте всички сухи съставки внимателно заедно. В машина за турско кафе (джезве) се добавят три чаши студена вода и три чаени лъжички от прясната кафе смес и захар на вкус.

Разбърква се добре и се поставя на огъня, докато кафето започне да ври и на повърхността се оформи пяна от кафето. Сервирайте веднага, слагайки няколко лъжици от пяната във всяка чаша и след това веднага се налива кафе.


Basbousa bil loz - Бадемова грис торта
Един от любимите десерти на египтяните, тя е направена с грис (simeet), за предпочитане се сервира за закуска с кафе и евентуално с добавена сметана (eshta) или конфитюр.

Съставка:

  • 1 чаша грис
  • 1 чаша бадеми
  • 180 г (6.3 oz) масло
  • Шепа сладки, белени бадеми
  • За сиропа (шербет)
  • 3 чаши вода
  • 2 чаши захар
  • 1 изцеден лимон


Приготвяне:
Пригответе сироп като заврите водата и захарта с лимоновия сок за няколко минути. В същото време, фино нарежете бадемите и ги запечете в маслото заедно с гриса за около петнадесет минути, докато съставките покафевеят. Сместа се прехвърля в намазана с масло метална чиния, тя се разпространява напълно до изглаждане на повърхността и се пече до златисто при 180 ° С (350 ° F). Извадете от фурната и излейте горещия сироп отгоре.