• Принтирайте
  • Направете отметка

МЕСТНИ РЕЦЕПТИ ОТ LAVAZZA

Италианско пътуване с Lavazza: пет регионални рецепти за еспресо, интерпретирани от Обучителния център

За да отбележи случая, Обучителния център на Lavazza проведе историческо проучване, за да преоткрие пет типични рецепти от региони в Италия.

 

Тези местни кафета са били модифицирани и възстановени, за да се предложат на хората, посещаващи Salone del Gusto. Пет изключителни и иновативни рецепти, които се отразяват идентичността на компанията: традиция, иновация, дизайн и естествено, вкус.

Всички посетители на Salone del Gusto имат възможността да опитат тези рецепти, които никога не са били предлагани преди и да вземат назаем идеи от традицията на еспресото, което в някои италиански региони се сервира с шоколад, крем, лешници, бадеми, мента или ликьори. 

Петте рецепти на Lavazza се сервират с традиционни бисквити — някои от които от Slow Food Presidia — за да направят преживяването още по-богато.

Il caffè padovano
Caffè padovano Рецептата е сервирана с масленки

Caffè Padovano e истинско предизвикателство, тъй като е еспресо, направено с добавянето на ментов сироп, мляко на пяна и поръсено с горчиво какао отгоре. Центърът за обучение разгражда съставките, за да се запази тяхната индивидуалност, дори в минималното пространство на малка чаша. Ето защо, ментова глазура, направена с помощта на бял шоколад, сметана и бяла мента се използва за покриване на вътрешната страна на стъклото. След това се добавя еспресо, заедно с какао.

Масленки
В региона Венето всички "изкусителни" сладки се споменават като "golosessi". Масленките са сред тях, и дори през 19 век Pellegrino Artusi ги описва в безсмъртната си готварска книга, Science in the Kitchen and the Art of Eating Well: името, което означава “малки жълтурковци”, идва от факта, че те са направени от царевично брашно, смесени с масло, захар и стафиди.

Il Caffè alla nocciola
Caffè napoletano Рецептата е сервирана с “Raffioli”

Caffè napoletano идва от Кампания и e повторно възстановено изобретение, създадено в Неапол през 1990 г. Въпреки че "традиционното" е просто кафе, гарнирано с лешникова паста, това от Lavazza започва с пухкав крем, направен от разбити кафе, захар и лешникова паста, след това се сипва лъжица еспресо Lavazza. Интензивните нотки и гладкостта на този специалитет предлагат една неустоима комбинация от топло и студено, сладост и интензивност, кафе и лешник.

Raffioli
“Raffiolo” означава “равиоли” и това е името на бисквита, създадена през 18 век от монахините в San Gregorio Armeno (Непал), направени специално за Бъдни вечер. Има три варианта на Raffiolo – обикновени, стил Соренто и cassata - но същността е винаги един и съща: мека торта с овална форма, покрита с бяла пудра или сладко от кайсии. Тя може да бъде запълнена с рикота, захаросани лимонови кори, шоколад и шам фъстък.

La Moretta fanese
Moretta fanese Рецептата се сервира с “Beccute”

Moretta fanese е исторически тоник за моряци: еспресо, мастика, ром, захар и лимонови кори. Това е смес, която моряците на Marchigian са пили следобед за освежаване. Moretta на Lavazza е възобновена с пухкава пяна от анасон, ром и ракия в съчетание с пълномаслено мляко и сметана, която е пусната да плува в горната част на еспресото. Както е традиционно във Фано, тя се сервира в малка стъклена чаша, а не в голяма порцеланова. Тогава Moretta се гарнира със захаросана лимонова кора.

Beccute

Beccute са типични сладки от региона на Марке, които изглежда са се върнали към времето на известния поет Джакомо Леопарди (наричат се също Leopardi’s Beccute). Бисквитите, направени със сушени плодове и ядки, обикновено се правят за заговезни или Коледа - в зависимост от района - и името вероятно идва от думата "beccate" (кълва), защото неравната им форма ни кара да искаме да си хрупнем от тях.

Il Caffè alla salentina
Caffè alla salentina Рецептата е сервирана с “Biscotti di Ceglie”

Caffè alla salentina има естествен вкус на лято. По традицията на регион Пулия, подсладено еспресо се излива в чаша с лед, с добавен типичен вкус за Южна Италия: бадемово мляко. Нововъведението от Обучителния център е комбинацията от нещо студено и бадеми, като се използва сладолед Fiordilatte "Lait" от "Gelateria Alpina", обогатен с паста от печени бадеми. Специална машина за мек сладолед се използва на място, за да се направи една супена лъжица сладолед за дъното на чашата. След това кафето се изсипва върху него, създавайки контраст между студа на сладоледа и топлината на еспресото, с аромат на бадеми, който се съчетава с аромата на кафето. Резултатът е вкусен специалитет, който се яде с лъжица.

Biscotti di Ceglie
Ceglie Messapica, в Brindisiarea, е бадемовата столица на Италия: там все още има повече от четиридесет сорта. Техният най-възвишен вид е известен като "piscquett'l", малки бисквити, приготвени с бадеми, някои от които бланширани, а останалите печени. Те са задължителни по време на партита и за сватбени услуги, сервирани също в тяхната остъклена версия. Biscotti di Ceglie са президиум на Slow Food.

Bavareisa torinese
Bavareisa torinese Рецептата се сервира “Paste di Meliga”

Bavareisa torinese е предшественик на по-известните през 18 век "bicerin". Съставките са същите като тези, използвани за известното “grandson” - кафе, шоколад и сметана - но в Bavareisa са смесени, вместо да са на пластове. В новата версия от Lavazza са смесени само шоколад - Guido Gobino Extra Bitter 63%, разтопен на водна баня - и кафе. Кремът, подсладен със захар и разреден с мляко, се излива върху горната част, така че текстурите, вкусовете и температурите се съчетават приятно като го пиете.

Paste di Meliga
Любимецът на Пиемонт, Paste di Meliga, са бисквити, направени от царевично брашно, които хората използват да потопят в чаша с вино Barolo в края на вечерята. Днес обаче те по-скоро се сервират с Moscato d'Asti, Passito или - в най-апетитната версия - Sabayon. Paste di Meliga са президиум на Slow Food.