• Принтирайте
  • Направете отметка

КАЧЕСТВОТО ЗАПОЧВА ОТ НАЧАЛОТО

Събирането на реколтата и първоначалното обработване са също особено важни за качеството на кафето

Две системи за събиране на реколта се използват най-разпространено при отглеждането на кафе:

  • Бране: брането на кафе е напълно ръчен процес, в който зрелите кафени плодове с избират и се берат едно по едно, което изисквайки от берачите да обиколят няколко пъти посева. Това води до получаване на по-хомогенно високо качество на реколтата.
  • Брулене: бруленето на кафе е процес, който може да бъде ръчен или механизиран, при който всички плодове се премахват с едно движение, когато са средно узрели. Това често изисква допълнителна проверка, за да се премахнат примесените презрели или вече ферментирали плодове.

Следващата стъпка е да се извлекат зърната от плода чрез използване на сух или мокър обработващ метод:

  • мократа обработка се използва за плодове, събрани ръчно и произвежда кафе, класифицирано като измито или меко, едно от най-високо ценените качества и с еднороден вид, без дефекти. Този метод изисква използването на плодове с еднаква зрялост и плътност. Машината премахва кожата от зърната, които след това се поставят във вода, за да ферментират, така че да се елиминира клея (пулпа). 

 

 

Тогава зърната се измиват и оставят да изсъхнат на слънце или в сушилня. Накрая, машината за олющване премахва двата останали защитни слоя.

  • Методът на суха обработка произвежда вид кафе с по-малко еднороден външен вид, известен като естествен. Плодът просто се разпростира навън на въздух и слънце в продължение на две-три седмици. Излагането на слънце, последвано от действието на машини за премахване на външния слой, пулпа и защитните мембрани.
  • Също има метод на обработване, който полу-измива кафето и използва машина за отстраняване на външния слой и пулпата, като използва вода само за измиване. След това зърната се поставят, за да изсъхнат на слънце или в сушилни.