• Принтирайте
  • Направете отметка

АСТРОНАВТ ПИЕ ПЪРВОТО ЕСПРЕСО В КОСМОСА

3 май 2015, 12:44 GMT

Илюзорна мечта става реалност

Днес Samantha Cristoforetti стана не просто първата италианка отишла в космоса, но също първият астронавт в историята, пил автентично италианско еспресо в орбита.

Всъщност, благодарение на ISSpresso машината, Samantha и другите членове на екипа на Международната космическа станция се насладиха на автентично Lavazza еспресо от същите Lavazza кафе капсули като на Земята.

ISSpresso е първата капсулно-базирана еспресо машина, способнa да функционира в екстремните условия на космоса и носи името на Международната космическа станция (ISS), където е инсталирана.

Тя е проект, стартиран от Lavazza и Argotec, италианска инженерна компания, специализирана в проектиране на космически системи и европейски лидер в приготвянето на здравословна и питателна храна за космическа консумация.

Партньорството между Argotec и Lavazza, в сътрудничество с Италианската Космическа Агенция (ASI), показва как партньорството между две италиански компании от Торино, представляващи най-добрите в тяхната индустрия, може да доведе до изключителни резултати от международно значение.

ISSpresso е истинско технологично и инженерно съкровище, способно да направи перфектното еспресо при условия на безтегловност. Технологично предизвикателство, което отговаря на много строги изисквания, наложени от NASA и Италианската космическа агенция (ASI), от гледна точка на техническата функционалност и безопасността.

Това важно научно събитие и инженерно постижение, също помага за подобряване на нашето разбиране за принципите на динамиките на флуидите и микрогравитационните условия, в допълнение към приноса за подобряване на качеството на живот на астронавтите на ISS.

Друг рекорд, поставен от ISSpresso е бързото му развитие във времето от около 18 месеца, далеч по-кратко от средното за космически проекти. Машината е толкова сложна, че тежи около 25 килограма, тъй като има резерви на всички важни компоненти от съображения за сигурност в съответствие със спецификациите, договорени с ASI.

Иновативната капсулна-система е способна да приготви също caffè lungo или горещи напитки, като чай и бульон, така че храната може да се рехидратира. Някои от приетите решения са довели до международни патенти, които ще бъдат от полза, както за бъдещите космически мисии, така и за незабавна наземна употреба.