• Принтирайте
  • Направете отметка

АСТРОНАВТ ПИЕ ПЪРВОТО ЕСПРЕСО В КОСМОСА

3 май 2015, 12:44 GMT

Илюзорна мечта става реалност

Днес Samantha Cristoforetti стана не просто първата италианка отишла в космоса, но същопървият астронавт в историята,пил автентично италианско еспресо в орбитата.

Всъщност, благодарение на ISSpresso машината, Samantha и другите членове на екипа на Международната космическа станция се насладиха на автентично Lavazza еспресо, използвайки същите Lavazza кафе капсули като на Земята.

ISSpresso е първата капсула-базирана еспресо машина, способнa да функционира в екстремните условия на пространството и носи името си от Международната космическа станция (ISS), където е инсталирана.

Тя е продукт от проект, стартиран от Lavazza и Argotec,италианска инженерна компания, специализирана в проектиране на космически системи и европейски лидер в приготвянето на здравословна и питателна храна за космическа консумация.

Партньорството между Argotec и Lavazza, в сътрудничество с Италианската Космическа Агенция (ASI), показва, че синергията между две италиански компании, базирани в Торино, представляващи най-добрите в тяхната индустрия, може да доведе до изключителни резултати от международно значение.

ISSpresso е истинско технологично и инженерно съкровище, способно да направи перфектното еспресо при условия на безтегловност. Технологично предизвикателство, което отговаря на много строги изисквания, наложени от NASA и Италианската космическа агенция (ASI), от гледна точка на техническата функционалност и безопасност.

Това важно научно събитие и инженерно постижение, също помага за подобряване на нашето разбиране запринципите на динамиките на флуидите имикрогравитационнитеусловия, в допълнение към приноса за подобряване на качеството на живот на астронавтите на ISS.

Друг рекорд, установен от ISSpresso се отнася до бързото му развитие във времето от около 18 месеца, далеч по-кратко от средното за космически проекти. Машината е толкова сложна, че тежи около 25 килограм, тъй като има резервни копия на всички важни компоненти от съображения за сигурност в съответствие със спецификациите, договорени с ASI.

Иновативната капсула-система е способна да приготви също caffè lungo или горещи напитки, като чай, настойки и бульон, така, че храната може да се рехидратира. Някои от приетите решения са довели до международни патенти, които ще бъдат от полза, както за бъдещите космически мисии, така и за незабавна наземна употреба.