• Принтирайте
  • Направете отметка

Повече информация

Една от инициативите, предложени от Lavazza в 2012 Salone del Gusto беше уъркшоп, наименуван "Елате с мен в Италия, Vieni in Italia con me" с главна роля за световно известния готвач Massimo Bottura, който беше много успешен и даде искрата на невероятен ентусиазъм.

Готвачът с три звезди на Мишлен споделя същите ценности като Lavazza и нейнияОбучителен център и като тях е постигал изключителни резултати години наред. И двамата имат едни и същи етични и естетични принципи по отношение на храната и са ентусиазирани относно предлагането на нови идеи за вкус, в които кафето е център на нов свят.

“Общото, което всъщност имаме, е съзнанието, че храната може да промени света”, каза Giuseppe Lavazza в въвеждащата си реч. “Тя може да промени начина, по който хората се свързват едни с други. Създаването на кафе отвъд новите граници на този иновативен проект беше резултат, който беше вълнуващ за всички, но това също ни показа, че е нужно да запазим фокуса си върху експериментирането ”.

Един пример е “Елате с мен в Италия, Vieni in Italia con me ”. Bottura, творчески и литературен ентусиаст, ни напомня, че заглавието е вдъхновено от книгата на Frank Schoonmaker от 1930-та г. за мъж, който пътува из Италия в търсене на нейните културни, природни и гастрономични съкровища.

От това идва идеята за рецепта, която да опровергае концепцията за кафето като класическа напитка, завършваща вечерята и да преобърне очакванията и убежденията на хората: това е пикантна интерпретация на традиционната сицилианска гранита, поднесена в чаша от Lavazza Puraforma и приготвена от Lavazza ¡Tierra! кафе, захаросан бергамот, каперси, риган, бадеми гранита, морска сол, лимонова кора, мляно кафе.

Втората рецепта, представена по време на работилницата, беше поканата към “Think Green”. Първоначално беше базирана на обонятелното и визуално вдъхновение на готвача, както беше"Dirty Eel", вдъхновено не от влагата и замъглеността в началото на века в Лондон, а, Bottura ни каза, от змиорките в“пълните с утайка” канали на Модена. Последно, но не на последно място, идва неочакваната идея, вдъхновена от книгата на Gertrude Stein за Picasso, чиято литература улавя публиката с изненада.

И тогава Bottura говори за иновация и революционни споразумения, преобръщащи очаквания и удивляващи публиката със смелото впускане в нови, неизследвани територии, докато запазва близката връзка с Италия и нейните традиционни вкусове, благодарение на идеите, взети от кулинарните традиции на север и на юг на полуострова. Това е празник на всичко италианско, гарантирано от марката Lavazza, която направи италианското еспресо известно из целия свят и безспорният талант на Massimo Bottura в интерпретиране на най-автентичните вкусове на италианското кулинарно наследство по оригинален начин.