• Принтирайте
  • Направете отметка
Lavazza премиум кафе блендовете идват от най-добрите насаждения

Растенията кафе се нуждаят от правилен климат: сянка, топлина, влажност и леко кисели почви, богати на хранителни вещества. Климатът трябва да бъде постоянен, без драстични промени в температурата. Затова идеалното място за тези деликатни растения са тропиците, с площ от 5000 км около екватора.

 

Най-добрите региони за отглеждане са в Южна Америка, Африка и част от Азия. Прочутите кафе плантации, които произвеждат кафе блендовете Лаваца, могат да бъдат намерени в Коста Рика, Гватемала, Еквадор, Колумбия, Бразилия, Етиопия, Кения и Виетнам.

 

В тропиците растенията кафе растат на висока температура средно около 25° C годишно, без големи амплитуди. Слънцето винаги изгрява в 6 сутринта и залязва около 12 часа по-късно. В тези региони няма сезони като в Европа.

Сянка, топлина и влажност. Кафето расте добре в тропиците, с годишна средна температура от 25°C
Арабика - кафето, което обича надморската височина

Растенията кафе виреят в тези области. Различните видове кафе растат на различни височини, между 200 и 2000 метра. От 80-те вида само два се използват в промишленото производство: Coffea Arabica и Coffea Robusta, известно също като Coffea Canephora.

 

Coffea Arabica расте на височина 600 м над морското равнище, затова то е известно като "Хайланд" кафе. Зърната от този сорт се считат за едни от най-добрите, отчасти защото зреят бързо (до 11 месеца).

 

Арабика е много ароматна с горчив привкус и съдържа по-малко кофеин, отколкото другите видове. Нейният изтънчен аромат я прави много популярна сред ценителите. Coffea Arabica се намира в 70% от всички кафета и блендове, включително в най-добрите Lavazza продукти.

Арабика и робуста растат на различни височини, и се използват в Лаваца блендове с различни проценти
Робуста – кафе със силно кофеиново съдържание

Coffea Robusta, другият приятен кафе вид, расте добре на по-ниски височини - между 200 и 600 м над морското равнище. То се използва в останалите 30% от световното производство на кафе. Основната му характеристика е неговото съдържание на кофеин: два пъти по-високо от арабиката. Ето защо то се използва главно в по-силни блендове. Робустата е по-устойчива на климатични влияния и зарази, за разлика от Coffea Arabica.

 

Особеността на тези растения кафе е, че черешите и цветята растат по едно и също време, защото новият цъфтеж започва след всеки валеж. Кафените плодове се берат, докато новите все още са цъфтят. Има две техники за събиране на реколтата: бране, което е по-селективно и нежно, или източване, което се извършва чрез машина.