• Принтирайте
  • Направете отметка
Кафето в Италия

Въпреки че растението расте в екваториален климат и не се среща в Италия, Bel Paese използва потенциала на тази напитка чрез специални методи за подготовка, които подобряват аромата на кафените зърна.

Кафето е неразделна част от италианската култура, с около 8 милиона торбички, внесени годишно. Италианците пият кафе или у дома, където то обикновено се прави с Мока кафеварка, или в кафенета, ресторанти и офиси, където се прави от еспресо машини.

 

Венеция започва търговия с кафе през 1570 г., а първият магазин за кафе е открит в Сан Марко през 1683 г.Различни членове на църквата са против въвеждането на кафе,
наричат я "дяволската напитка."
От кафенета до клубове на художниците

Според легендата, след като папа Климент VIII пие чаша кафе, той казва: "Това е такава вкусна напитка, че би било грях да се пие само от невярващите. Ние ще победим Сатана като дадем нашата благословия на кафето и го направим християнска напитка".

 

С това кафето превзема Италия чрез елегантни магазини и скромни и приятни кафенета. То става един обичан ритуал на артисти, политици и писатели.

 Италианската изобретателност в кафето достига върха си през 20 век, с раждането на еспресо кафемашината и Мока кафеварката.
Изобретяването на еспресо кафемашината

В италианския, терминът "еспресо" е синоним на "произведено на място". Този метод се усъвършенства в ресторанти и кафенета, за да се намали времето за приготвяне.

Първият прототип на еспресо кафемашина е представен на световното изложение в Париж през 1855 г. По-късно, през 1901, инженер Luigi Bezzera от Милано създава първата парна еспресо кафемашина. Патентът на Bezzera дава началото на изследвания и технологични постижения, направени от много италиански компании, включително La Pavoni и Виктория Arduino от Торино.

 

През 1948 година, Achille Gaggia създава систева за извличане чрез високо налягане, която прави по-концентрирано и по-ароматно кафе с плътен каймак: еспресото, което пием и днес.

 

Между 1940 и началото на 1950, производителите на еспресо кафемашини разширяват производството си до промишлени мащаби. През 1949 г. известният архитект Giò Ponti, проектира първата еспресо система с хоризонтално загряване, която влиза в производство от La Pavoni. Изобретението бележи повратна точка в естетиката на кафемашините.

 

Правенето на кафе се развива още повече с кафемашината E-61, произведена Faema през 1961 г. Благодарение на термосифонната й система, водата може да се поддържа на постоянна температура, дори ако кафемашината е оставена неактивна за дълго време.

Оттогава кафемашините са продължили да се развиват, винаги с цел перфектното еспресо.
Домашно кафе: кафеварката

Кафеварката е изобретена през 1933 г. от Alfonso Bialetti и не е променила своя дизайн през годините. Първоначално "Кафеварка експрес", тя се състои от четири основни части от алуминий и ръкохватка от бакелит. Днес, въпреки че Мока кафеварките са изработени от стомана, те все още работят по същия начин и трябва да бъдат завинтени.

 

И еспресо кафемашината, и кафеварката революционизират начина, по който италианците правят и пият кафето си.