• Принтирайте
  • Направете отметка
Не само време за чай: британците и кафето

Кафето има дълга традиция във Великобритания. Първото кафене е открито в средата на 17 век, въпреки че то сервира и чай, който първоначално е бил скъпа напитка, която само буржоазията можела да си позволи. В края на 18 век, с намаляването на данъците, чаят става популярен сред средата и работническата класа. Днес, все още верни на традициите, британците предпочитат чая пред кафето, вероятно благодарение на кралското семейство. Но нещата се променят във Великобритания: статия в London Evening Standard от 28 юни 2012 г. цитира проучване, според което 45 % от британците смятат, че кафето има по-висок социален статус от чая. Освен това, 70 % от по-богатите анкетирани предпочитат кафето. И все пак, консумацията на кафе във Великобритания е много ниска: британците консумират средно 2,3 кг кафе на глава от населението, което е малко над една трета от потреблението на Германия.

 

 

От север на юг: многоликата кафе култура в Европа

 

Северните европейци пият кафе в големи количества. Финландците, например, имат най-високото потребление на глава от населението, като предпочитат светлите кафе блендове. В Централна Европа (напр. Германия, Австрия и Холандия), средно изпечените блендове са ежедневната поръчка, докато тъмно изпечените са изборът на французите, испанците и италианците, въпреки че те пият по-малко кафе, отколкото в Скандинавия.

В световен мащаб кафето е една древна традиция, въпреки че, всяка страна има свой собствен метод за подготовка
На вкус: кафе културата в Италия

Италия е домът на кафето, страната, където еспресото е свещено. Поръчайте кафе в Италия и ще получите еспресо, което може да се пие по всяко време на деня - бърза почивка, обикновено на бара, изпита за няколко секунди. В действителност, истинското еспресо трябва да се пие на две или три глътки. Ако имате нужда от допълнителен кофеин, можете да си поръчате "caffè doppio", т.е. двойно еспресо. В Италия, капучиното обикновено се пие сутрин, често със сладка закуска като кроасан. Млякото в капучиното се смята за част от храна,  затова то се избягва през останалата част на деня. Италианците предпочитат еспресо следобед, на вечеря или късно вечер. Всяка година, за да задоволят нуждата си от кофеин, италианците консумират средно около 5,6 кг на глава от населението.

 

 

Кафе културата в Германия

Германците също имат тясна връзка с кафето, въпреки че "кафе културата" не е толкова изразена колкото в Италия. Германците пият кафе по всяко време на деня: слабо или силно, с или без мляко и захар, направено от автомат или на нова еспресо кафемашина. Всяка година, германците изпиват средно по 6,7 кг кафе на глава от населението, което е 160 литра на година или около четири чаши на ден. След първата домашна кафемашината с капсули през 2001 г., кафето печели немския пазар. Капсулните или обикновените кафемашини, които правят прясно кафе за всички вкусове, могат да бъдат намерени в много немски домове и офиси.

Кафе-пауза: общ ритуал в Европа и Америка
Холандците и техния "Koffietijd"

В Холандия кафето е толкова популярно, колкото и в Германия, с консумация на глава от населението около 6 кг годишно. През деня, холандците пият много кафе: сутрин, за да денят започне с тласък, между 10 и 11 за "koffietijd" (кафе-пауза) за прилив на енергия, по-късно през деня или по време на разговор с колегите в офиса. След вечеря холандците често пият дълго кафе в американски стил. Понякога те се отдават на лате или "koffie verkeerd", което на холандски означава "обратно кафе" и представлява мляко с капка кафе, вместо кафе с капка мляко. Koffie verkeerd се сервира в малка чаша, която няма нищо общо с френския еквивалент за café au lait.

 

 

Cafè au lait гарнирано с френски savoir vivre   

Франция е известна по целия свят със savoir vivre — изкуството на живот, както и страстта за кафе, които са важна част от националната култура. Със средна консумацията от 5,6 кг на глава от населението, родината на любовта и Айфеловата кула е по средата между Стария континент и Новия свят. Кафето се пие предимно у дома, където се прави с помощта на машина или френската преса, изобретена във Франция в началото на 20 век. Въпреки предпочитанието за домашна консумация, кафенетата са все още много популярни, защото поддържат старите традиции. Клиентите обикновено поръчват café au lait, поднесено с кроасан или френски тост (тост с няколко лъжици от сладко). Френското кафе с мляко се прави наполовина с много горещо силно филтърно кафе, или двойно еспресо и наполовина с мляко. Перфектният café au lait се сервира в дебела чаша или "бол", а млякото и кафето се изсипват едновременно. През деня французите могат да зарадват небцата си с "petit noir" (еспресо) или "café noir" (черно кафе), понякога разредени с вода - това се нарича "дълго кафе". След вечеря конякът може да се сервира с черно кафе или алтернативното Cafè Granit, сладък, но интензивен кафе-ликьор от Мока.

 

 

САЩ: от безплатно допълване до прекрасни кафе блендове            

Американците обичат кафе. Дали в ресторант или в закусвалня, кимване на главата е всичко, което трябва да направите, за безплатно допълване на кафето. Кафетата просперират в големите американски градове както никъде другаде на земята. Те предлагат голямо разнообразие от рецепти: кафе с мляко, студено кафе, капучино, кафе ванилия и цял набор от други вкусове. Въпреки това, годишната консумация на населението е много ниска: около 4 кг по-малко от средното за европейските страни. Това може да се обясни с факта, че американците вече не са големи фенове на закусвалните и предпочитат качеството пред количеството. Нарастващ брой кафенета привличат клиенти с отлични кафе блендове. Друга причина може да бъде домашната консумация на капсули кафе и огромното увеличение в купуването на кафемашини през последните години. В Америка, както в Италия, кафето е съществено ежедневно удоволствие.

Независимо как или къде: в целия свят кафето сближава хората и насърчава общуването.