• Принтирайте
  • Направете отметка
Няма нужда да казвате "Не" на кафето дори и след вечеря.

Насладете се на чаша кафе след вечеря, отдайте се на петата чаша за деня или преди следобедната дрямка. С нашите безкофеинови блендове няма нужда да казвате: "Благодаря, но не мога да пия кафе сега".

 

Има много ситуации, когато можете да предпочетете безкофеиновото кафе. Това зависи от Вашия начин на живот, навиците Ви и как тялото Ви реагира на алкалоида, който се съдържа в кафето на зърна.

В правилното дози кофеинът действа като стимулант, помага за намаляване на умората и освежава.
Колко кофеин трябва да приемате дневно?

Учените са съгласни, че правилната дневна доза кофеин е около 4-5 мг на килограм телесно тегло. Това означава, че човек с тегло 70 кг може да приеме 315 мг кофеин. Сайтът "Кафе и здраве" определя умереното потребление на кофеин до 400 мг или 5 чаши кафе на ден.

 

За да Ви дадем представа какво означава това по отношение на дозата, еспресо или чаша кафе, която се прави в Мока кафеварка, може да съдържа между 35 и 100 мг кофеин, докато капучиното съдържа 70-80 мг (Източник: "Кафе и здраве").

 

Премахването на кофеина се постига чрез пълното вадене на веществото от кафе зърната преди печене. Както се изисква от закона, остатъците кофеин в зеленото кафе не трябва да надвишават 0,1%.

Методи за премахване на кофеина

Хората търсят начини за премахване на кофеина от дълго време. В началото на 20 век (1902-1905) Ludwig Raselius има революционна идея - да използва пара, за да направи зърната порести. Той създава първата алкалоидна система на извличане на кофеин чрез органични разтворители.

 

Оттогава техниките за премахване на кофеина са се развили. Днес, кофеин може да бъде извлечен чрез три процеса, които се извършват върху още неизпечено зелено кафе: чрез органични разтворители (дихлорметан или етил ацетат), чрез вода и чрез въглероден диоксид (в течно или в суперкритично състояние).

 

Нито един от одобрените методи, които се използват в момента, не е вреден за здравето, но резултатът варира, в зависимост от използваната техника.

 

Използването на въглероден диоксид за премахването на кофеина запазва аромата на кафето.
Ароматът на доброто безкофеиново кафе

За разлика от другите два метода на декофеинизация, при които се губи вкус, процесът с въглероден диоксид (същото вещество като в газираните напитки), дава възможността да се задържат всички ароматни качества на кафето. Методът на Lavazza се основава на използването на въглероден диоксид в суперкритично състояние.

 

По време на първата част от процеса зърната се обработват с пара и/или вода, докато достигнат влажност 30-50 %. След това те се поставят в екстракционен цилиндър в контакт с въглеродния диоксид в суперкритично състояние. Това състояние се постига, когато температурата и налягането са такива, че газът придобива едновременно характеристиките на газ и течност. Следователно той се разпръсква като газ, но има разтворителните свойства на течност, и избирателно извлича кофеин. Тогава въглеродният диоксид се отделя от алкалоида чрез вода, също под налягане, и след това се използва отново. След този процес, зърната минават през втора фаза: те се изсушават и процесът на декофеинизация е завършен.

 

За да запази напълно сетивния профил на кафето си, Lavazza използва този метод във фабриката Pozzilli, която се занимава изцяло с декофеинизиране на зелено кафе.